☐ Związek między niedoborem witaminy D3 a zwiększoną zachorowalnością na COVID-19
Naukowcy znaleźli kolejny związek między witaminą D i COVID-19. Niedawno ustalono, że jej wystarczająca ilość w organizmie zmniejsza ryzyko ciężkiego przebiegu choroby i śmierci. Obecne ustalenia sugerują, że niedobór witaminy D może zwiększać ryzyko zakażenia koronawirusem. To wniosek z badania brytyjskich naukowców z University of Birmingham.
Naukowcy z University of Birmingham uważają, że niższy poziom witaminy D może zwiększyć podatność na COVID-19
• Związek poziomu witaminy D z ryzykiem COVID-19 wykazały i sugerowały już wcześniejsze badania.
• Uczeni belgijscy: podawanie suplementów witaminy D może być „niedrogą strategią łagodzenia skutków” koronawirusa.
• Niedobory witaminy D może mieć nawet miliard ludzi na całym świecie. W Polsce 90 proc. z nas może mieć ten problem.
Witamina D wpływa na cały organizm, również na stan naszej odporności. Naukowcy znajdują coraz więcej dowodów na to, że może ona chronić przed wirusem COVID-19. To jednak sugeruje również, że niedobór „witaminy słońca” zwiększa ryzyko infekcji.
Niedobór witaminy D może zwiększyć ryzyko zakażenia koronawirusem
Najnowsze badanie związku między witaminą D i infekcją koronawirusem, potęguje niepokój. Zostało ono przeprowadzone przez badaczy z University of Birmingham wśród pracowników National Health Service (NHS – to brytyjski odpowiednik Narodowego Funduszu Zdrowia) pracujących w University Hospitals Birmingham NHS Foundation Trust.
To jeden z brytyjskich szpitali, do których przyjęto najwięcej pacjentów z COVID-19. Naukowcy przeanalizowali próbki krwi pochodzące od 392 pracowników placówki, w tym lekarzy, pielęgniarek, fizjoterapeutów, pracowników laboratorium, sekretarek, radiologów. Pobrano je w maju, czyli pod koniec pierwszego „wybuchu” epidemii. Krew badano na obecność przeciwciał SARS-CoV-2 – białek, które wskazują, że dana osoba zbudowała odpowiedź immunologiczną podczas wcześniejszej infekcji.
Sprawdzano również poziom witaminy D. Co się okazało?
Niedobór witaminy D był częstszy u osób należących do środowiska BAME (osób rasy czarnej, pochodzącym z Azji oraz należącym do innych mniejszości etnicznych) oraz wśród lekarzy piastujących stanowiska „młodszego asystenta”. Wśród osób z niedoborem „witaminy słońca”, 72 proc. uzyskało dodatni wynik testu na obecność przeciwciał koronawirusa, co świadczy o przebytej wcześniej infekcji. Wśród osób, którym witaminy D nie brakowało, wynik taki potwierdzono u 51 proc. Wyniki te sugerują więc, że niższy poziom witaminy D może zwiększyć podatność na COVID-19.
Nasze badanie wykazało, że u pracowników służby zdrowia z niedoborem witaminy D istnieje zwiększone ryzyko zakażenia COVID-19 – podsumowuje prof. David Thickett z Uniwersytetu w Birmingham. Analizy uzupełniają pojawiające się na całym świecie dowody, że osoby z ciężkim przebiegiem COVID-19 mają większy niedobór witaminy D niż osoby, które łagodnie przechodzą infekcję.
Związek miedzy poziomem witaminy D a ryzykiem COVID-19 sugerowały już wcześniejsze badania. Jednym z nich było ogłoszone na początku września badanie specjalistów z University of Chicago Medicine (USA). Przeprowadzono je z udziałem niemal 500 osób. Pozwoliło ono ustalić, że niski poziom witaminy D sprzyja infekcji koronawirusem. Witamina D jest istotna dla pracy układu odpornościowego i wykazywano już, że zawierające ją suplementy obniżają ryzyko wirusowych infekcji dróg oddechowych. Nasza statystyczna analiza sugeruje, że może to być prawdziwe także dla COVID-19 – wyjaśniał prof. David Meltzer, współautor publikacji.
W związku z tymi doniesieniami warto przede wszystkim zrobić badanie na zawartość witaminy D3 z krwi oraz podjąc suplementacje. Dodatkowo zalecam zwiększyć podaż pokarmów które zawierają witaminę D3 tj.
Produkty bogate w witaminę D3
- węgorz 1200 j.m./100g,
- śledź 800 j.m./100g,
- łosoś dziki 600 j.m.,
- tuńczyk, sardynki 200 j.m./100g,
- makrela 152 j.m./100g,
- masło 60 j.m./100g,
- żółtko jajka 54 j.m./żółtko,
- ser żółty 8-28 j.m./100g.
Reklama