☐ Zakwaszenie żołądka tak ważne dla organizmu
Możliwe objawy zbyt małej ilości kwasu w żołądku, czyli zbyt wysokiego pH mogą wyglądać podobnie do nadkwasoty, która jednak jest schorzeniem (co wielu dziwi) rzadszym. Jest poważny problem i nazywa się niedokwaszenie żołądka, a lekarze sądzą, że to nadmiar kwasów, bo są przecież wrzody, więc musiało być kwaśno i drapieżnie (wrzód to rana) dla błon śluzowych żołądka, zapisuje IPP i inne prazole – czyli leki zobojętniające kwasy żołądkowe.
A ponieważ wrzody żołądka wywołuje najczęściej zakażenie Helicobacter pylori, które to zakażenie – tutaj uwaga – skutkuje nie dokwaszeniem żołądka.
A więc mamy wrzody żołądka wywołane przez H.pylori, co powoduje niedokwaszenie żołądka, a na to otrzymujemy antybiotyk i leki zobojętniające kwasy żołądkowe, które już i tak mamy w zaniku. Otrzymujemy pH żołądka powyżej 5 i wtedy zaczynają się coraz większe kłopoty zdrowotne.
Do tego wszystkiego jedną z naturalnych form leczenia wrzodów są probiotyki, które antybiotyk wymiata za jednym zamachem z całą florą bakteryjną, pożyteczną, czy też nie.
Dlatego powinniśmysami mieć jasność, czy mamy odpowiednią ilość kwasu w żołądku. Do tego służy domowy test z sodą oczyszczoną.
Na prawidłową pracę żołądka ma wpływ ilość wydzielin żołądkowych, na które składa się z kwas solny, kilka enzymów trawiennych, oraz zdrowa błona śluzowa chroniąca żołądek.
Kwas solny pomaga (przede wszystkim) ciału rozbić białko na aminokwasy, które będzie można łatwo strawić. Odpowiednia ilość kwasu w żołądku eliminuje również pewne bakterie i wirusy chroniąc nasz organizm przed infekcją.
Niski poziom kwasu solnego może mieć głęboki wpływ na zdolność ciała do prawidłowego trawienia i wchłaniania składników odżywczych. Nieleczony niedobór może spowodować uszkodzenie układu pokarmowego, zakażenia i wiele przewlekłych problemów zdrowotnych.
Wzdęcia, odbijanie, rozstrój żołądka, nudności podczas przyjmowania witamin i suplementów diety, zgaga biegunka, gazy, chęć do jedzenia, gdy nie jest się głodnym, niestrawność, wypadanie włosów, niestrawione jedzenie w kale (czyli tak zwane przeciekające jelita), słabe, łamliwe paznokcie, zmęczenie, zakażenia przewodu pokarmowego, niedokrwistość z niedoboru żelaza, niedobory innych minerałów i witamin, takich jak witaminy B12, wapnia i magnezu, niedobór białka problemy neurologiczne, takie jak drętwienie, mrowienie i zaburzenia widzenia.
Szereg przewlekłych chorób związanych z niskim poziomem kwasu żołądkowego
• toczeń
• alergie
• astma
• problemy z tarczycą
• trądzik
• łuszczyca
• wypryski
• nieżyt żołądka, czyli zapalenie błony śluzowej żołądka
• inne schorzenia autoimmunologiczne, w tym Hashimoto i endometrioza
• osteoporoza
• niedokrwistość złośliwa
Przyczyny takiego stanu rzeczy
• Wiek, powyżej 65 roku życia, ale też wcześniaki mogą mieć problem z za małą ilością kwasu żołądkowego, chociaż obecnie widzi się, że problem ten rozprzestrzenił się na zdecydowanie większe widełki wiekowe.
• Stres, to wiadomo, bo wszyscy gonią za swoimi przywiązaniami myślowymi i nie pytają duszy o zdanie, siedząc od rana do nocy w swojej głowie z kredytami i takimi tam.
• Braki witamin, szczególnie cynku i B complex.
• Nadużywanie alkoholu i palenie papierosów.
• Leki, w tym na pierwszym miejscu IPP, ale też dziurawiące żołądek (błonę) popularna aspi, czy ibupro.
• Helicobacter pylori nieleczony spowoduje obniżenie ilości kwasów żołądkowych, czyli podwyższenie pH żołądka.
• Chirurgia – gdy „coś tam” się wycina z żołądka.
W związku z pH żołądka można powiedzieć, że:
• pH mniejsze niż 3, jest normalnie
• pH od 3 do 5, są niedobory kwasu żołądkowego
• pH wyższe niż 5, to już achlorhydia czyli bezkwaśność
Przy czym należy to traktować w ten sposób, że ludzie z achlorhydrią nie mają prawie żadnego kwasu żołądkowego, a osoby starsze i wcześniaki zwyczajowo mają znacznie wyższy poziom pH w żołądku niż średnia.
Sposoby naturalnego zakwaszenia żołądka
• Witamina C najlepiej naturalna, przyjmowana podczas posiłku. Uwalnia i wspomaga wchłanianie żelaza, które pomaga zakwasić żołądek.
• Ocet jabłkowy tylko ekologiczny dobrej jakości, a najlepiej samodzielnie przygotowany w domu. Stosowanie: 1 – 2 łyżek octu jabłkowego wymieszać w 1/2 szklanki wody (dzieci: 1 łyżeczkę na pół szklanki wody), pić 3 x dziennie na 15 minut przed posiłkiem. Kilkutygodniowa kuracja pomoże ustabilizować funkcje żołądka. Absolutnie nie wolno w tym celu stosować octu spirytusowego, który jest szkodliwy dla żołądka i nerek!
• Sok z cytryny można zastosować go zamiast octu jabłkowego. Stosowanie: wypijać pół szklanki nierozcieńczonego soku 3 x dziennie przed posiłkami.
• Sól kuchenna, kamienna, najlepiej nieoczyszczona, niejodowana jak kłodawska lub himalajska. Stosowanie: kilka razy dziennie spożywać szczyptę soli, zwłaszcza przed lub po obfitych posiłkach. Można również wypijać ją rozpuszczoną w wodzie.
• Mikstura ajurwedyjska stosowanie: zblendować 1 cytrynę, 2-3 cm imbiru i 0,5 łyżeczki soli (najlepiej himalajskiej lub kłodawskiej), spożywać pół łyżeczki papki na 15 minut przed każdym posiłkiem.
• Woda z kapusty lub ogórków kiszonych
• Krople żołądkowe ich gorzki smak prowokuje wydzielanie kwasu solnego w żołądku.
• Przyprawy i zioła pobudzające produkcję soków żołądkowych i poprawiające funkcje całego układu trawiennego, to m.in.: mięta pieprzowa, imbir, goździki, kozieradka, anyż, bazylia, cząber, kminek, kolendra i czarnuszka.
• Piołun stosowanie: przez 10 dni wypijać rano piołun wymieszany z wodą. Jego długotrwałe stosowanie, jak również stosowanie u dzieci jest jednak niewskazane, ze względu na negatywny wpływ na wzrok.
• Kwas solny z betainą (chlorowodorek betainy, betaina HCL) i pepsyną Kapsułki należy przyjmować tuż po rozpoczęciu jedzenia. Efektem zbyt dużej dawki betainy może być uczucie ciepła w żołądku. W takim przypadku należy zmniejszyć dawkę. Suplementację betainą zawsze należy skonsultować z lekarzem, ze względu na ewentualne przeciwwskazania.
Bibliografia i przypisy: pepsieliot.com, lifelinediag.eu
Reklama