☐ Spirulina i chlorella – dlaczego warto po nie sięgać
Problem otyłości dotyczy coraz większego procentu ludzi, także w Polsce. Niestety są to również dzieci oraz osoby bardzo młode. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) donosi, że w ciągu ostatnich 40 lat populacja osób otyłych na całym świecie zwiększyła się prawie trzykrotnie. Chociaż aktywność fizyczna oraz zbilansowana dieta są obecnie promowane znacznie częściej i intensywniej, niż 40 lat temu, trudno jest wygrać z miłością ludzi do przetworzonej i taniej żywności.
Na całe szczęście, coraz większy procent ludzi otyłych oraz zbliżających się do otyłości, dostrzega w sobie zalążek motywacji do zmiany. Niezwykle istotne w kwestii skuteczności takiego przedsięwzięcia, jest dostrzeżenie (już w pierwszych tygodniach) efektów redukcji wagi, lepszej kondycji i dobrego samopoczucia. Ponieważ dieta redukcyjna w wielu przypadkach wiąże się z początkowym pogorszeniem nastroju i osłabieniem organizmu, warto jest sięgać po suplementy z algami, mającymi na celu wzmocnić organizm i ułatwić mu przejście przez tę niewątpliwie trudną drogę. Poznaj spirulinę oraz chlorellę i przekonaj się, dlaczego ich regularne stosowanie jest korzystne także dla Ciebie.
Podstawowe różnice pomiędzy spiruliną i chlorellą
Po pierwsze Kształt , spirulina jest spiralą, wielokomórkową rośliną bez prawdziwego jądra. Jest w niebieskozielonym odcieniu i może przerosnąć rozmiarem nawet 100 razy chlorellę! Porównywalnie, chlorella jest kulistym, jednokomórkowym organizmem z jądrem o zielonej barwie.
Po drugie Jak to to rośnie?, warunki dorastania obu alg są różne. Najbardziej sprzyjające warunki dla wzrostu spiruliny to nisko alkaliczna ziemia, w szczególności w słodkowodnych jeziorach, stawach i rzekach. Wymaga również dużego nasłonecznienia oraz umiarkowanej temperatury. Natomiast chlorella zazwyczaj rośnie w słodkiej wodzie wypełnionej innymi organizmami, co sprawia, że jest trudniejsza do zbioru.
Po trzecie Przygotowanie do spożycia, sposób, w jaki można spożywać obie algi jest również inny. Ze względu na twardą, niestrawną ścianę celulozową chlorella wymaga obróbki mechanicznej (rozbicie błon komórkowych), aby mogła być pełnowartościowo spożyta przez ludzi. W przeciwnym razie organizm nie będzie w stanie jej rozbić i dostarczyć sobie odpowiednich składników odżywczych. Proces ten wymaga dość sporych nakładów finansowych, co tłumaczy jej cenę wyższą od spiruliny. Za to spirulina posiada całkowicie strawną ściankę celulozową i nie wymaga jej rozbijania, aby wchłonąć się w przewodzie pokarmowym. Nie ma w sprzedaży chlorelli z nierozerwanymi ściankami komórkowymi, bo nie byłaby suplementem – to chwyt marketingowy. Ale jest jeszcze inna sprawa i albo sprzedawcy nie mają o tym pojęcia, albo celowo nie wspominają o rzeczywiście ważnym atrybucie dotyczącym chlorelli. Gdyż bardzo istotną rzeczą jest ilość feoforbidu w chlorelli, czyli alergenu, który jest w każdej chlorelli. Spirulina też zawiera feoforbid, ale znacznie mniej.
W 100% Organic Chlorelli This is BIO jest baardzo mało, znacznie niżej niż dopuszczalna norma, a i tak zachęcam do przyjmowania na początku w dawkach minimalnych, dorośli od 1/2 -1 tabletki, a dzieci od 1/4 tabletki.
Ostatecznie Wartości odżywcze, chociaż obie są uważane za super pokarmy, spirulina i chlorella różnią się zawartością składników odżywczych.
Chlorella
Chlorella jest w stanie rozwiązać wiele Twoich problemów, bowiem co tu dużo mówić, jest to pożywienie właściwie idealne. Odżywia, bo zawiera pełną pulę aminokwasów esencjonalnych, chlorofil, beta-karoten, potas, fosfor, biotynę, magnez, żelazo i witaminy z grupy B-kompleks, a także sporo cynku. Jednak pomimo, że zawiera B12, to jest to tylko analog bezużyteczny dla człowieka. Podobno przy innej podaży B12 potrafi się ów analog uaktywnić, ale nie znalazłam badań.
Co takiego potrafi chlorella?
Na przykład może zastąpić jedzenie warzyw zielonolistnych, które wszyscy mają jeść często, a jakoś za tym nie przepadają. Szczególnie dzieci; za to uwielbiają chrupać tabletki, czym dziwią dorosłych, których chlorella raczej wzdryga. Ów słodkowodny glon wyciąga metale ciężkie z ciała, przede wszystkim ołów i rtęć oraz daje energetycznego kopa, odchudza również dzięki oczyszczaniu wątroby usprawniając jej drugą funkcję zarządzania tłuszczem, poprawia krążenie krwi, pomaga eliminować skutki chemioterapii i radioterapii, obniża ciśnienie krwi i zły cholesterol, wspiera układ odpornościowy oraz odmładza
Badania Clinical Laboratory dowodzą, że chlorella spowalnia proces starzenia poprzez znaczne zmniejszenie stresu oksydacyjnego związanego z zanieczyszczeniem środowiska, złą dietą i stylem życia. Naturalnie zwiększając poziom witaminy A, witaminy C i glutationu w organizmie eliminuje dzięki temu wolne rodniki i chroni komórki. Działa antyrakowo na kilka sposobów, w tym zapobiegawczo wzmacniając układ odpornościowy, oczyszcza ciało z metali ciężkich, oraz wspiera działanie komórek T (tych, które zwalczają dewianty), aktywuje szereg genów na poziomie komórkowym, które poprawiają wrażliwość na insulinę, zachęcając ciało do zdrowej równowagi
Skutki uboczne
Każda chlorella, o czym przed chwilą była mowa, zawiera alergen w postaci feoforbidu, dlatego należy kupować chlorellę o zawartości jak najniższej tego alergenu, a także bardzo powoli wprowadzać pełną dzienną dawkę chlorelli, raz, aby przyzwyczaić ciało do nowego pokarmu, a dwa, aby w razie potrzeby szybko wyeliminować ją z diety.
Jedynie kilka półgramowych tabletek dziennie idealnego, organicznego suplementu Chlorella jest w stanie poprawić nasze zdrowie w ciągu 2 tygodni!
Wiesz już, że chlorella jest bardzo świetnym pokarmem, czy w takim razie jest sens brać jeszcze spirulinę?
Spirulina
Spirulina jest kuzynką sinicy chlorelli, i była wcześniej bardziej znana. Dlatego, że spirulina została wykorzystana w programach Światowej Organizacji Zdrowia dla niedożywionych dzieci mieszkających w krajach nisko rozwiniętych.
Pojedyncza dawka w postaci jednego grama spiruliny dziennie przeciwdziała niedoborom witaminy A, które mogą prowadzić do ślepoty, spirulina oczyszcza też z metali ciężkich, a najlepiej z arsenu, wpływa pozytywnie na wzrost prawidłowej mikroflory jelitowej, co z kolei hamuje rozwój Candidy
Dodatkowo, dzięki właściwościom wzmacniającym odporność pomaga ona organizmowi wyeliminować komórki Candidy, poprawia stan zdrowia chorych na HIV, obniża ciśnienie krwi. Fikocyjanina jest pigmentem znajdującym się w spirulinie, który ma działanie hipotensyjne, czyli obniża ciśnienie krwi
Pomaga zapobiegać rakowi poprzez zwiększanie produkcji przeciwciał, białek zwalczających infekcje i innych komórek wspomagających odporność, w związku z czym opublikowano ponad 70 artykułów naukowych potwierdzających zdolność spiruliny do wpływania na komórki rakowe; przykładowo w porównaniu z nieleczonymi komórkami, terapie eksperymentalne znacząco zmniejszyły proliferację ludzkich linii trzustkowych komórek nowotworowych podczas badań laboratoryjnych.
W sposób zależny od dawki zmniejsza prawdopodobieństwo udaru mózgu oraz obniża ciśnienie i cholesterol.
Skutki uboczne
Spirulina też zawiera alergen, ale w znacznie mniejszych ilościach, jednak zawsze lepiej jest zaczynać od małej dawki.
Reklama