☐ Jedzenie w Malezji
Po kilku tygodniach w Tajlandii przenieśliśmy się do Malezji, w której kuchnia była już nie tak dobra jak tajlandzka,ale dało się przełknąć.
Malezyjczycy to w większości muzułmanie więc ich kuchnia odpowiada wymogom religii. Nie jada się wielu rzeczy, lub jada się je przygotowane w specjalny sposób.
Jak pisałem wcześniej malezyjska kuchnia nie zachwyciła mnie, bo niby jak można jadać codziennie na śniadanie garść ryżu, jajko na twardo i do tego małe, suszone rybki, które składają się na typowy malezyjski, poranny posiłek. Można to znaleźć w restauracjach i na ulicznych straganach. Do tego oczywiście są ostre sosy i inne dodatki, ale
generalnie nic specjalnego.
Inne malezyjskie potrawy, które nam smakowały to „Char Kway Teow” czyli makaron smażony z kiełkami i kawałkami mięsa. No i oczywiście zupa „Curry Mee”, która smakuje jak „laksa” z Tajlandii, ale ostrzejsza i bardziej wyrazista. Przygotowuje się ją na bazie mleka kokosowego i wielu przypraw. Razem z ryżowym makaronem smakuje bardzo dobrze.
Fajne jest to, że większość potraw podawana jest tu na liściach bananowca, a nie na wszechobecnym w Azji plastiku.
I to tyle o Malezji. Oczywiście nie uświadczysz tu wieprzowiny, nie wspominając już o robakach czy innych takich.
Piotr Kizewski
www.naszeszlaki.pl
Reklama